Homoseksualiteit, de cijfers

De cijfers op deze pagina zijn inmiddels al wat verouderd. Ze dateren van 2012. Wij werken er hard aan om deze pagina weer te updaten. Onze excuses!

Sommige christenen, en in zekere zin ook niet-christenen, vinden dat je geaardheid aangeboren is en dus ook zo bedoeld door God. Je bent dus homo of lesbisch omdat God je zo bedoeld heeft. Anderen vinden dat homoseksualiteit niet zo bedoeld is door God. Zij geloven dat God bij de schepping man en vrouw als heteroseksueel heeft geschapen. Dat mensen homoseksueel zijn of worden is kortgezegd een ‘foutje’ van de natuur. Sommigen zijn er van overtuigd dat homoseksualiteit niet aangeboren is maar ontstaat in je jeugd. Anderen denken dat homoseksualiteit wel aangeboren kan zijn, maar dat dit een gevolg is van de zondeval, zoals ook ziekte en afwijkingen dat zijn. Deze twee verschillende visies zorgen dat christenen heel verschillend omgaan met homoseksualiteit.

Hoeveel mensen in Nederland zijn homoseksueel of biseksueel?

Volgens de laatste cijfers noemt 1 of de 20 mannen of vrouwen zichzelf homoseksueel. Het percentage dat zichzelf niet homoseksueel noemt, maar wel (deels) homoseksuele gevoelens heeft, ligt hoger.

Lees meer

7

% VAN DE MANNEN IS HOMO- OF BISEKSUEEL

6

% VAN DE VROUWEN IS LESBISCH OF BISEKSUEEL

Op welke leeftijd komen mensen gemiddeld uit de kast?

Uit een landelijke studie blijkt de coming out voor meisjes gemiddeld bij 15,9 en voor jongens bij 16,6 jaar te liggen. (2)

3

JAAR DUURT HET VOOR MENSEN UIT DE KAST KOMEN

16

JAAR IS DE GEMIDDELDE LEEFTIJD BIJ DE COMING OUT

12

% VAN DE HOMOSEKSUELE JONGEREN HEEFT EEN SUÏCIDEPOGING GEDAAN

26

% VAN DE TROUWE KERKGANGERS STAAT NEGATIEF TEGENOVER HOMOSEKSUALITEIT

75

% VAN HOMOSEKSUELEN VERLAAT UITEINDELIJK ZIJN/HAAR KERK

Bronnen:

Keuzekamp, S., Kooiman, N., & Lisdonk, J. van, (2012), Niet te ver uit de kast: ervaringen van homo- en biseksuelen in Nederland, Den Haag: Sociaal Cultureel Planbureau.
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid ncj.nl
Sociaal en Cultureel Planbureau (SLI ’10: Leefsituatie Index 2010) scp.nl
Bron: www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2013/Acceptatie_van_homoseksuelen_biseksuelen_en_transgenders_in_Nederland_2013
Bron: www.homolesbiopschool.nl/

Kom naar een van onze seminars!

Door het hele land organiseren we avonden om samen in gesprek te gaan over homoseksualiteit en geloven. Kom ook! Bekijk onze agenda wanneer we in jouw regio zijn. Liever persoonlijk contact? We staan open voor iedere vraag. We horen graag van je!
______     of bekijk ons gastenboek     ______