‘Als je niet met liefde begint, kom je nooit ver’
Bruggen bouwen en het gesprek over homoseksualiteit en geloof bevorderen. Dat is wat de Amerikaan Justin Lee (36) wil bereiken met zijn organisatie The Gay Christian Network (GCN) en het boek Verscheurd. “Ik geloof dat christenen vooral bekend zouden moeten staan om hun genade.”
“Jezus behandelde iedereen die hij tegenkwam vol liefde en genade. Daarom geloof ik dat we als christenen dezelfde houding zouden moeten hebben, maar dat is niet het geval,” stelt Justin. Hij groeide op in een behoudend christelijk gezin. Toen hij als tiener ontdekte dat hij homo was, stond hij aan het begin van een lange reis van ontkenning, acceptatie en diepgaande Bijbelstudie. Tegenwoordig biedt hij met zijn organisatie GCN hulp aan kerken, christelijke homo’s en ouders, vrienden en familieleden die met deze kwestie worstelen. Met ‘genade’ als sleutelwoord. “Een van de redenen waarom christenen snel veroordelend kunnen overkomen, is omdat we waarde hechten aan wat de Bijbel zegt. En dat is goed! Voor christenen aan beide kanten van deze discussie is het belangrijk dat je staat voor wat je gelooft. Maar het is nóg belangrijker dat je dit doet op een manier die de genade, liefde en barmhartigheid van God reflecteren.”
Hoe kun je dit gesprek op een goede manier voeren in de kerk?
“De beste manier om deze dialoog aan te gaan, is door mensen de kans te geven hun verhaal te delen. Vaak zijn kerken bang om hierover te beginnen, omdat ze geen strijd op gang willen brengen. Maar het probleem is dan dat mensen die homo zijn, het idee hebben dat ze niet over hun gevoelens en vragen kunnen praten in hun eigen kerk. Dat lijkt me een slechte zaak. Jezus had ook altijd persoonlijke interesse in de mensen die Hij tegenkwam. Hij preekte niet alleen, Hij voorzag ook in hun emotionele behoeften.”
Begin met luisteren
“Als je niet begint met liefde, kom je nooit verder,” vervolgt Justin. “Daarom geloof ik dat het belangrijk is dat ouders in eerste instantie de liefde benadrukken die ze voor hun kind voelen als hij of zij uit de kast komt. Je kunt als ouders veel twijfels en meningen hebben, maar pas op dat je die er niet direct allemaal uitgooit. Later kun je vertellen waarom je het er wel of niet mee eens bent. Maar begin met luisteren. En als blijkt dat jullie als ouders en kind van mening verschillen, blijf dan wel de dingen doen die jullie altijd samen deden, zonder iedere keer te discussiëren. Het heeft mijn eigen ouders veel tijd gekost om mijn geaardheid te accepteren. Soms maakten we ruzie, maar we bleven naar elkaar luisteren. Inmiddels is mijn moeder overleden, maar zij en ik hadden de laatste tijd een veel betere relatie dan vroeger. Dat komt omdat we eraan bleven werken, al waren we het niet met elkaar eens.”
Het is geen keuze
Justin benadrukt dat homo-zijn geen keuze is. “Het kan erg moeilijk zijn om homo te zijn, vooral in de kerk. Dus als ik de keuze had gehad, had ik ervoor gekozen om hetero te zijn. Ik wilde zelfs niets met homo’s te maken hebben! Maar de vraag is niet of je homo wordt of niet, want dat ben je al. De vraag is altijd: ‘Hoe leef ik mijn leven tot eer van God?’ Daarbij heb je hulp nodig van medechristenen. Laten we elkaar daarom leren kennen en geduld met elkaar hebben. We worden het misschien niet eens, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen zonder een gesprek te voeren.”
bron: EO Visie