Veranderen en genezen?

Kan homoseksualiteit veranderen of genezen?

Sommige christenen ervaren dat God hen leidt naar een heteroseksueel leven en dat zij veranderd zijn in hun homoseksuele gevoelens. Sommigen ervaren dat hun homoseksuele gevoelens afgenomen zijn of een minder grote rol in hun leven spelen. Anderen voelen zich door God geleid om een heteroseksuele relatie aan te gaan, of toch binnen een homoseksuele relatie te blijven. Ze merken dat God hen iemand geeft tot wie ze zich aangetrokken voelen en met wie ze een partnerrelatie (huwelijk) aan kunnen gaan .

Seksualiteit is complex, vaak zijn we niet 100% homoseksueel of 100 % heteroseksueel. (zie hier voor meer info). De verandering is vaak een ‘verschuiving’ waarin iemand opschuift van voornamelijk homoseksueel naar voornamelijk heteroseksueel. Hoewel dus een verschuiving ,maakt het nogal verschil voor je identiteit of je jezelf ziet als homo of als hetero. En of je een hetero- of homoseksuele relatie aangaat. Wel degelijk een verandering dus.

Vanuit onderzoek blijkt ook dat mensen gedurende hun leven kunnen veranderen in hun seksuele gerichtheid. Gewoon, zonder hulpverlening of bevrijdingsgebed . Seksualiteit staat niet zo vast als we denken. Hoewel je identiteit natuurlijk niet iets is dat je zomaar bijstelt.

Het punt is, dat wanneer sommigen vertellen dat ze veranderd zijn, men kan concluderen ‘er is een mogelijkheid om te veranderen’. Het kan zijn dat dit kwetsend voelt voor andere homo’s voor wie dit onjuist lijkt en voor wie dit bovendien zelfacceptatie in de weg kan staan. Feit is dat veruit de meeste homoseksuele christenen niet veranderd zijn in hun seksuele gerichtheid, ondanks dat ze er jarenlang voor gebeden hebben en in sommige gevallen ook in therapie naar gestreefd hebben. (Lees hier de brief van 9 Amerikaanse ex-conversietherapeuten.) Tegelijkertijd willen we niemands getuigenis en persoonlijke verhaal over hoe God hem/haar geleid heeft tekort doen.

Integendeel; we zijn enthousiast en vol verwondering hoe God is en hoe Hij mensen kan leiden naar een toekomst die ze zelf niet hadden kunnen bedenken. We geloven dat iedereen geroepen is om op zoek te gaan naar Gods wil en leiding voor zijn/haar leven. Maar verhalen van de één kunnen niet gekopieerd worden naar een ander. We willen daarom ook waarschuwen voor het ‘preken’ van ‘God wil homoseksualiteit genezen’. Dit ‘preken’ werkt zeer generaliserend en verliest oog voor de individuele situatie. Het wekt bij sommigen onterechte verwachtingen met het gevolg van schijn veranderingsverhalen. Of het geeft juist een gevoel van falen omdat verandering maar uitblijft. Opmerkingen van vrienden en bekenden over verandering, bevrijding of genezing kunnen dan zeer kwetsend en belemmerend ervaren worden. Tientallen homo’s en lesbiennes weten hoe dit kan leiden tot schaamte en gevoel van minderwaardigheid. Streven naar verandering kan niet vooraf gaan aan het werken aan zelfacceptatie, aan acceptatie dat sommigen niet veranderen in hun gerichtheid en aan vrede met God: Dat Hij je onvoorwaardelijk accepteert als Zijn kind en liefheeft. Zonder die onvoorwaardelijke acceptatie en openheid naar de meest nabije personen is het onverstandig een heterorelatie aan te gaan, zo blijkt.

Kom naar een van onze seminars!

Door het hele land organiseren we avonden om samen in gesprek te gaan over homoseksualiteit en geloven. Kom ook! Bekijk onze agenda wanneer we in jouw regio zijn. Liever persoonlijk contact? We staan open voor iedere vraag. We horen graag van je!
______     of bekijk ons gastenboek     ______